Inhoud
De resultaten over de mogelijke gevaren van gsm-gebruik zijn dus interessant, maar vergen nog verder onderzoek over een langere periode en bij een grotere bevolkingsgroep. Verder onderzoek is dus wenselijk, gezien de steeds toenemende beltijd en de steeds veranderende manier van mobiel bellen, vooral bij jongeren - Onnatuurlijke elektromagnetische straling. In die optiek financiert de Europese Unie een nieuw project dat de risico’s op hersengezwellen door gsm-gebruik tijdens de kindertijd en adolescentie onderzoekt.
De Hoge Gezondheidsraad roept daarom hier het voorzorgsbeginsel in. Zoals gezegd is er dat niet-ioniserende elektromagnetische straling kanker veroorzaakt, maar aan de andere kant is het ook duidelijk dat er niet voldoende goede studies voor GSM straling, Wifi-straling en ELF-straling. jezelf beschermen tegen straling. Speciaal voor dergelijke gevallen, waar er enige twijfel mogelijk is, heeft men het uitgevonden.
Het voorzorgsbeginsel is niet hetzelfde als preventie. Preventieve maatregelen worden genomen als het risico is, terwijl voorzorgsmaatregelen worden genomen als er is - Bescherming tegen straling in huis. Het betekent dat er een aantal eenvoudige zaken zijn die je kunt doen om je eigen blootstelling aan niet-ioniserende straling te beperken omdat er geen bewijs is, maar ook niet genoeg studies.
Het gebruik van een oortje kan helpen om de blootstelling aan het hoofd te beperken. Door met een bluetooth oortje te bellen kun je de GSM verder van je lichaam houden dan met een oortje met draad. , vooral in zones waar de ontvangst slecht is. Om een optimaal bereik te garanderen verhoogt je gsm immers automatisch zijn uitzendsterkte.
Wanneer je zit in auto of trein moet je GSM namelijk zijn maximale zendsterkte gebruiken omdat de metalen omhulling van de auto of trein de signalen deels tegenhoudt. Gebruik je gsm met gezond verstand: vermijd onnodige gesprekken en hou het kort (Hoe werkt de EMF Health Card?). Kinderen gebruiken een gsm best uitsluitend voor noodzakelijke gesprekken.
Wifi is een vrije band (iedereen mag die gebruiken zonder vergunning), maar er zijn wel beperkingen aan het dat mag gebruikt worden. Dit is zeer beperkt waardoor de stralingsblootstelling ook zeer beperkt is. Een overkoepelende studie (zogenaamde review) over wifi vond dat wifi het risico op kanker verhoogt1 (jezelf beschermen tegen straling). Wel is het in het kader van het voorzorgsbeginsel (zie hoger), aan te raden om de wifirouter niet in de slaapkamer te zetten, of naast het bureau waar je werkt, omdat we dan onnodig lang dichtbij de bron zijn.
Daarom is de frequentie van het bijhorende ELF ook 50 Hertz (zie figuur 2). Het IARC (International agentschap voor onderzoek naar kanker) klasseert dit type straling als “2B, mogelijk kankerverwekkend”, wat wil zeggen dat ze ervan uitgaan dat het veroorzaken kan, maar dat er wel meer studies nodig zijn. De hoge gezondheidsraad (HGR) heeft het effect van dit type elektromagnetische golven bestudeerd, en is tot de conclusie gekomen dat men moet vermijden om te worden blootgesteld aan elektromagnetische golven van (micro, Tesla) en dat geldt voor kinderen t.
15 jaar1 - Hoogsensitief persoon. Het maakt daarbij niet uit waar de elektromagnetische golven van afkomstig zijn, alleen de en de van blootstelling is van belang. Bij blootstelling aan elektromagnetische golven van 50 Hz (waar ze ook van afkomstig zijn) wordt een verhoging gezien van het aantal gevallen van (ongeveer een verdubbeling). Voor heel België zal dat risico volgens een schatting van de HGR overeenkomen met ongeveer .
Het zou bv kunnen zijn dat de gezinnen die blootgesteld zijn, óók meer dan gemiddeld worden blootgesteld aan factoren die op hun beurt een oorzaak zijn van kinderleukemie. Er is dus nog op de vraag of ELF-straling een risico is voor kanker (straling meten). De Hoge Gezondheidsraad roept daarom hier het voorzorgsbeginsel in (zie hoger voor uitleg voorzorgsbeginsel).
Voorbeelden van de sterkte van ELF-straling uit het rapport van de HGR: Op de grond recht onder een hoogspanningslijn: 2-10 μT Op de grond 50m verwijderd van een hoogspanningslijn: 0,1-1 μT Op 30 cm van een wasmachine: 1 μT Op 1 meter van een wasmachine: 0,2 μT Uit de voorbeelden blijkt dat huishoudapparaten inderdaad een bron kunnen zijn van sterke elektromagnetische golven, maar ook dat die sterkte veel afneemt als je zelfs maar een meter ervan verwijderd bent (Hoogsensitief persoon).
Dat wordt echter een ander verhaal in de slaapkamer. De genoemde waarde van 0,4 μT mag niet als een grenswaarde worden beschouwd waarboven zeker wel en waaronder zeker niet sprake is van een mogelijke invloed. Het voorzorgsbeginsel zegt hier dus: Dat huizen best niet erg kort bij hoogspanningskabels gebouwd. Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, verricht op aanvraag kosteloos metingen van het elektromagnetisch veld in een woning.
Kijk op die plekken of je elektrische apparaten iets verder van je vandaag kunt zetten. Apparaten met een lager zullen een minder sterk elektromagnetisch veld (van 50 Hz) creëren, en hoeven daarom minder ver verwijderd te worden. In de meeste gevallen bereik je het gewenste effect al met één meter.
Die golven geven hun energie af aan de in het voedsel dat in de oven ligt, waardoor het voedsel warmer wordt. De elektromagnetische straling van de microgolfoven is , en laat ook geen sporen na in het voedsel (behalve warmte). Er is daarom ook géén nodig. Radio en televisie signalen Als je naar de radio luistert of naar de tv kijkt, dan kun je beelden of geluid zien die ergens anders opgenomen worden.
Er is geen enkele reden om aan te nemen dat radio of tv signalen kankerverwekkend zijn. Voor de gebruikers is er daarom géén voorzorgsbeginsel nodig. Beperk de straling van je GSM. Wel moeten de mensen die het doen extra voorzorgen nemen in kader van het , omdat zij van de signalen zitten, waar de van de signalen veel hoger is.
Wat is straling van antennes? Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig een mobieltje en internet (Straling en elektrosmog). Om mobiele signalen binnen te krijgen en te versturen, gebruiken we antennes. Dit onderdeel van een apparaat of zendmast maakt draadloze communicatie mogelijk. Veel mensen vragen zich af of de straling van deze antennes wel goed is voor hun gezondheid.
Welke soorten elektromagnetische velden zijn er? Van elektromagnetische velden bestaan verschillende soorten, ingedeeld in frequentie. Dat is de snelheid waarmee het veld wisselt van richting. Alleen velden met een hoge frequentie kunnen leiden tot DNA-schade in cellen. Dat komt omdat ze ioniserende eigenschappen hebben, zoals radioactieve straling. Radiogolven horen bij de groep niet-ioniserende straling.
Meer van Gezondheidsverklaring
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Oefentherapie
Fysiotherapie: Wanneer Welke Therapeut?
Fruitmoment - Gezond Eten Op De Werkvloer!
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Oefentherapie
Fysiotherapie: Wanneer Welke Therapeut?
Fruitmoment - Gezond Eten Op De Werkvloer!